Ska du gifta dig? Här är den bästa typen av privatlån för att täcka kalaset

0 Comments

Viktiga punkter

  • Hela 45 % av de nygifta har skuldsatt sig för sitt bröllop.
  • Privata lån med och utan säkerhet är de vanligaste sätten att låna för att täcka kostnaderna för ett bröllop.
  • Smslån eller snabblån är den sämsta typen av lån att ta.
A group of wedding attendees in formal attire smile and toast their drinks.

Ska du gifta dig? Grattis till början av ert nya liv tillsammans! I år kommer ni att vara tillsammans med 2,5 miljoner andra par, vilket är ungefär 15 % fler än vanligt. COVID-19 gjorde att många bröllopsplaner övergavs och att bröllop sköts upp till 2019, enligt rapporter. Tyvärr har kostnaderna för bröllop ökat med 30 %.

Den genomsnittliga bröllopskostnaden 2019 var 240 700 kronor. För 2020 sjönk siffran till 200 286 kronor på grund av COVID, men siffran ökade med över 33 % för 2021, då den genomsnittliga bröllopskostnaden sköt i höjden till 270 063 kronor. 

Enligt LendingTree har 45 % av de nygifta skuldsatt sig för sitt bröllop. Om du funderar på att ta ett lån för att täcka ditt bröllop är det viktigt att förstå för- och nackdelarna med de olika alternativen. Detta kan hjälpa dig att undvika att börja ditt äktenskap på fel fot.

Kan jag få ett bröllopslån?

Även om det inte finns något sådant som ett bröllopslån tar många par privata lån för att betala för sina bröllop. Innan du tar ett privatlån är det viktigt att du förstår de olika typerna av privatlån och hittar rätt för dig. Privata lån kan delas in i två kategorier: lån utan säkerhet och lån med säkerhet. 

Personliga lån utan säkerhet

Ett personligt lån utan säkerhet är inte försäkrat med någon säkerhet. Därför är lån utan säkerhet en högre risk för låneförmedlare. Långivare kräver vanligtvis en högre kreditvärdighet för att kvalificera sig för ett lån utan säkerhet. Vanliga exempel är kreditkort, studielån och smslån.

Här finns fler typer av lån utan säkerhet som kan användas för ett bröllop:

Personliga lån

Ett personligt lån är pengar som du lånar från ett finansiellt institut. Du får en kontant engångsbetalning och måste betala tillbaka lånet i regelbundna månadsbetalningar.

Kreditkort

Ett kreditkort är en kreditlinje som du kan använda för att göra inköp. Du måste göra minst minimibetalningen varje månad.

Snabba lån

Kortsiktiga lån med hög ränta som vanligtvis förfaller till betalning senast nästa lönedag och som består av ett enda belopp. Ett typiskt snabblån kan ha en årlig effektiv ränta på upp till 400 %. Som jämförelse kan den effektiva räntan på kreditkort ligga mellan 12 och 30 %. Snabba lån bör ses som en sista utväg.

Säkerställda personliga lån

Ett personligt lån med säkerhet är backat upp av en säkerhet. Exempel på detta är billån och kreditlöften för hemförsäkringar. Säkerställda lån har vanligtvis lägre ränta och är lättare att kvalificera sig för än lån utan säkerhet. Finansiella institut lägger en panträtt på din säkerhet, så de kan beslagta de tillgångar som används som säkerhet om betalningarna inte görs. Här är fler typer av säkerställda lån som kan användas för ett bröllop:

Säkerställt personligt lån

Med den här typen av lån sätter du in kontanter på ett konto som används som säkerhet. Låntagaren lånar mot säkerheten och betalar kapital och ränta tillbaka till långivaren. 

Kreditkort med säkerhet

På samma sätt som vid ett säkrat privatlån sätter du in kontanter på ett konto som används som säkerhet. Låntagaren får en kreditlinje som motsvarar det deponerade beloppet. 

Kreditlinjer för eget kapital

En kreditlinje för eget kapital (Home Equity Line of Credit, HELOC) är ett revolverande lån som är säkerställt av kapitalet i ditt hem. Du kan använda pengarna som ett kreditkort, vid behov.

Lån för eget kapital

Liksom en HELOC är ett lån för eget kapital i hemmet säkerställt av kapitalet i ditt hem. Med ett lån för eget kapital i hemmet får du dock en klumpsumma i kontanter. Du måste betala tillbaka lånet genom regelbundna månadsbetalningar.

Pantlån

Pantlån är kortfristiga lån med säkerhet i form av ett föremålsvärde som folk får på pantbanker. Eftersom de är säkrade av föremålet är de billigare än payday loans men dyrare än ett vanligt lån. Pantlån regleras av regeringen. 

Vilket är det bästa privatlånet för ett bröllop?

Enligt LendingTree säger nästan hälften (47 %) av de nygifta paren som skuldsatte sig för sitt bröllop att pengarna fick dem att överväga skilsmässa, jämfört med bara 9 % av de par som inte skuldsatte sig för sitt bröllop. Det är alltså bäst att undvika att skuldsätta sig för ett bröllop.

Om du bestämmer dig för att ta ett lån kan ett lån med säkerhet, t.ex. en HELOC, vara bäst eftersom det vanligtvis ger den lägsta räntan. Om du inte har någon säkerhet att backa upp det, kan du leta efter ett personligt lån utan säkerhet som erbjuder den bästa räntan och de bästa villkoren. Många fysiska banker och nätbanker låter dig förkvalificera dig på sina webbplatser.

Personliga lån ligger vanligtvis på mellan 5 000 till 650 000. För både lån med och utan säkerhet är din kreditvärdighet en viktig faktor för vilken ränta och vilka lånevillkor du får. Förbättra din kreditvärdighet och ha ordning på dina ekonomiska dokument innan du ansöker. Undvik smslån för att undvika extremt höga räntor.

Om du använder ett kreditkort, var försiktig så att du inte utnyttjar det maximalt. Kreditinstituten vill att du håller din totala kreditutnyttjandeprocent under 30 %. Det betyder att om ditt kreditkort har en gräns på 100 000 kronor, spendera inte mer än 30 000 kronor på det kortet. En låg kreditutnyttjandegrad är en indikator på att du hanterar ditt kreditansvar på ett bra sätt. En högre utnyttjandegrad är däremot en flagga för potentiella långivare eller kreditgivare att du har problem med att hantera dina pengar och kan påverka ditt kreditbetyg. Om du måste göra ett stort köp, som ett bröllop, kan du ringa ditt kreditkortsföretag för att se om de kan höja din gräns och se om de kan sänka din ränta. 

Ditt bröllop är en viktig dag i ditt liv. Du kommer att vilja balansera utgifterna med att få ditt drömbröllop. Ett av fyra par uppger att de önskar att de hade spenderat mindre på sitt bröllop. Håll en budget och prioritera de kostnader som är viktigast för dig och din partner. Detta kommer att hjälpa dig att hålla din budget på rätt spår när du frestas att pruta. Att hålla era kostnader rimliga och få rätt typ av privatlån kan hjälpa er att undvika några obehagliga pengarelaterade bråk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.